Zelfbeeld

Eet Gewoon podcast #3 met Sabine Peeters

In deze aflevering over zelfbeeld gaan we in gesprek met Sabine Peeters. Sabine is make-up artiest, journalist, auteur van het boek ‘lief voor mijn lijf’, en strijdlustige activiste als het gaat om body positivity, inclusiviteit, en een anti-dieetcultuur. Een krachtige madam die duidelijk weet waarover ze spreekt. We hebben het met haar over lichaamsbeeld en zelfbeeld, lichamelijkheid, en de oorsprong van de body positivity beweging.

Show Notes

We bundelen besproken en aanvullende informatie in ‘show notes’. Deze aantekeningen geven onder meer informatie over de gasten; verwijzingen naar boeken, websites, of andere bronnen die tijdens het gesprek aan bod kwamen; en bevatten enkele spraakmakende quotes. De show notes geven op die manier een tekstueel overzicht van de podcast aflevering.

Verwijzingen:

Transcript

We schrijven elke aflevering woord voor woord uit in een ‘transcript’. Zo kan je de Eet Gewoon podcast ook lezen.

begin muziek

STÉPHANIE: We hebben het deze keer over zelfbeeld. Bepaalt het beeld dat wij van ons lichaam of van onszelf hebben wat we eten? Of heeft ons eetgedrag soms misschien ook een invloed op hoe we onszelf ervaren? Waarom is het zo belangrijk om een positief zelfbeeld te hebben? En hoe doe we dat?

BERT: Hier bij ons een make-up artist, journalist, auteur van het boek ‘Lief voor m’n lijf’ en een felle, strijdlustige Instagramster als het gaat over body positivity, inclusiviteit, en een anti-dieet cultuur. Hallo Sabine Peeters.

SABINE: Hallo, dankjewel om mij uit te nodigen deze namiddag.

BERT: Met heel veel plezier, dankjewel om hier te zijn

SABINE: Met veel plezier

muziek

BERT: De meeste mensen kennen u misschien wel van uw boek ‘Lief voor m’n lijf’ of van uw aanwezigheid op social media. Maar wat is eigenlijk uw drijfveer daarvoor geweest, om u daarvoor in te zetten?

SABINE: Ik ben van jongsaf iemand geweest die heel gevoelig was, en onrecht niet goed verwerkt kon krijgen. Dus ik was al heel snel iemand die daar tegen in ging. Ik herinner mij nog, in de middelbare school was ik altijd diegene die met petities rondging voor onrecht dat op school plaatsvond. Nu is dat heel awkward om daarop terug te kijken, maar dat illustreert wel dat het bezig zijn met en tegen onrecht op verschillende vlakken iets was dat altijd al in mij heeft gezeten. En om dan specifiek rond het body awareness verhaal, vanaf mijn 16 à 17 jaar heb ik eetstoornissen ontwikkeld. Eerst was dat anorexia, en dat is dan voor heel lang overgegaan in boulimie. En ik wist dat het fout ging, maar het was een ding in mij dat ik er heel moeilijk uit kreeg. En dus ik was daar wel heel erg mee bezig van hoe zit dit eigenlijk? En als ik voor het eerst alleen ging wonen, toen was ik 24-25 jaar, en ik was net met mijn carrière als make-up artist gestart, en ik zag die carrière volledig zitten. Maar ik merkte wel dat het slecht in mijn vel voelen, en dat stukje eetstoornis, dat dat een hele grote rem was. Ook in mijn carrière. En ik ben een beetje op zelfonderzoek gegaan, ik heb online op Facebook een groep opgericht, om daar online over te praten en zo is dat blijven ontwikkelen. En ben ik mij daar meer en meer in beginnen te verdiepen. En dan 3 jaar geleden kwam de vraag van mijn uitgever, want ik had al eens met Lannoo gewerkt, is het iets voor jou om daar een boek over te schrijven want je bent daar meer en meer actief mee bezig. En dan ben ik daar voor 200% ingedoken. Ik heb met psychiaters gepraat, met artsen, met voedingsdeskundigen, met trainers.

STÉPHANIE: Het lijkt door de manier waarop je het vertelt dat het ook iets therapeutisch was om dat te doen?

SABINE: Absoluut! Voor mij loopt dat eigenlijk heel erg samen met m’n eigen ontwikkeling daarin. Nu zelfs is dat een stok achter de deur om niet te hervallen. Ik zal altijd wel hier en daar moeilijke momenten hebben, vooral als het op eetstoornissen aankomt, soms floept dat nog wel in mijn hoofd en dan wil je daar terug naar vluchten. Dan is het wel een stok achter de deur, naar mijn volgers toe ik preach hier dingen, ik moet ze zelf ook naleven. En dat helpt wel. Dus er is een heel grote verbinding tussen wie ik zelf ben en mijn eigen ontwikkeling.

STÉPHANIE: Geeft het soms ook druk? Zoals ik moet hier het goede voorbeeld geven?

SABINE: Ja. Langs de ene kant goede druk, zoals ik net zei, het zorgt ervoor dat ik mezelf blijf onderzoeken om mij in het gareel te houden, langs de andere kant is sociale media, en ik denk dat iedereen wel kan beamen die daar actief in is, is dat sowieso een hele grote druk. Omdat ik heel vaak rond onrecht werk wordt er van mij ook verwacht dat ik elke keer elk stukje onrecht dat in de wereld plaatsvindt aanklaag, en dat kan ik niet. Ik voel wel op die manier wel een druk.

STÉPHANIE: Dat er verwachtingen zijn?

SABINE: Dat er verwachtingen zijn om, bijvoorbeeld als er ergens in de media of eender waar een vorm van bodyshaming plaatsvindt, dan krijg ik heel vaak van volgers — ik heb echt fantastische volgers, dat wil ik er echt even bijzeggen, dat is echt een top community — maar die sturen dat dan naar mij door met de verwachting dat ik daar dan ga op reageren. Ik probeer dat dan zo over te brengen dat misschien is het nu eens aan u, om uw stem te verheffen, want ik doe dit niet enkel om mijn eigen stem te kunnen verheffen, maar ik wil een beetje anderen guiden om zelf hun stem te kunnen verheffen tegen vormen van onrecht, bijvoorbeeld bodyschaming. Dus daar voel ik ook wel druk, en in het begin liet ik mij daar heel erg door doen. Wat ervoor zorgde dat ik nog heel weinig energie over had op het einde van de dag. En dat ik bij mezelf moest gaan onderzoeken waar is die energie overal naartoe en is het altijd wel zinvol geweest en dan kwam ik heel vaak daar bij uit. Dat ik heel erg inspeelde op de verwachtingen van mijn volgers en mijn omgeving. En dat moet je dan bijstellen, dat kan niet anders.

BERT: Je zegt aan de ene kant ik voel die stok achter de deur, en ergens bijna de verantwoordelijkheid toe naar volgers toe dat je ergens op een manier een voorbeeld geven, dat je je niet mag laten gaan, maar ik denk langs de andere kant het feit dat je niet wegsteekt dat die momenten er zijn, het feit dat je niet wegsteekt dat het af en toe ook voor u moeilijk gaat, het feit dat je niet wegsteekt dat er af en toe een terugval is, dat maakt het in mijn ogen net heel sterk. Want als volger herken je je daar ook in.

muziek

[wordt verder aangevuld]