Sport

Eet Gewoon podcast #4 met Pieter Timmers

Sporten en eten gaan hand in hand. We hebben het met Pieter Timmers over zijn eetgewoonten en de rol van voeding in zijn leven als topsporter. Wat motiveert hem om op vlak van voeding de ‘juiste’ keuzes te maken? En hoe verschilt zijn eetpatroon van dat van ons?

Show Notes

We bundelen besproken en aanvullende informatie in ‘show notes’. Deze aantekeningen geven onder meer informatie over de gasten; verwijzingen naar boeken, websites, of andere bronnen die tijdens het gesprek aan bod kwamen; en bevatten enkele spraakmakende quotes. De show notes geven op die manier een tekstueel overzicht van de podcast aflevering.

Verklarende woordenlijst:

  • Ketonen werden recent in de sport ontdekt, en zouden suikerreserves langer sparen en spierherstel bevorderen na de prestatie. Dit komt vooral duursporten ten goede, zoals bijvoorbeeld wielrennen. Lees er meer over in dit artikel met prof. Peter Hespel op vrtnws.
  • BCAA’s zijn vertakte ketenaminozuren (branched-chain amino acids), die de eiwitsynthese zouden stimuleren. Concreet gaat het over 3 aminozuren: leucine, isoleucine, en valine. De laatste jaren is er echter meer bewijs dat de 20 andere aminozuren ook hun rol spelen in de eiwitsynthese, en dat de inname van BCAA’s in isolatie dit proces zelfs zou vertragen. Vandaag wordt aangenomen dat volwaardige eiwitbronnen zoals vlees, zuivel, of eieren eigenlijk beter zijn. Echter, BCAA’s innemen als voedingssupplement kan wel interessant in een veganistische eetpatroon aangezien leucine minder voorkomt in plantaardige eiwitbronnen.

Transcript

We schrijven elke aflevering woord voor woord uit in een ‘transcript’. Zo kan je de Eet Gewoon podcast ook lezen.

begin muziek

BERT: Voeding is brandstof. Meer nog, wat we precies eten beïnvloedt onze presentaties. Er doen allerlei theorieën de ronde over wanneer, wat, en hoeveel, maar niet iedereen rijdt de Tour de France of loop meteen een marathon. In deze aflevering gaan we in gesprek met een topsporter. We gaan op zoek naar wat de uitdaging zijn om ons lichaam zo optimaal mogelijk te laten

STÉPHANIE: Bij ons een atleet met nog maar één wedstrijd op de agenda. Hij heeft in de afgelopen 10 jaar een indrukwekkende zwemcarrière opgebouwd, met als hoogtepunt en zilveren medaille op de Olympische Spelen in Rio. Welkom Pieter Timmers.

PIETER: Hallo

STÉPHANIE: Allereerst al een hele dikke proficiat, want ik heb gehoord dat het tweede kindje op komst is.

PIETER: Dankjewel.

STÉPHANIE: Ik kan mij voorstellen wel een hele uitdaging met dan nu ook de hele voorbereiding voor de laatste wedstrijd die eraan komt.

PIETER: Ja inderdaad. Mijn vrouw moet veel rusten, dus ik moet nog een paar keer extra aan de slag thuis. Veel extra werk, en binnenkort vertrek ik inderdaad voor vier weken naar het buitenland voor de laatste wedstrijd.

muziek